Instrukcije za

RAD I PLOČANJE

Jedan od veoma zanimljivih načina za dekorisanje unutrašnjih zidova je postavljanje antičke cigle, dobijene rezanjem stare opeke, koju naši tehničari pažljivo biraju, kako bi dobili specifične pločice koje se savršeno uklapaju u enterijer.
Pločice od cigle predstavljaju prirodan proizvod od pečene gline, izrađen pre nekoliko decenija i vekova, koje se koriste kako za uređivanje enterijera, tako i na spoljnim zidovima, na suvim, ravnim i stabilnim površinama. Pločice od cigle posebno dolaze do izražaja kada se direktno osvetle.

Sertechnics nudi nekoliko tipova pločica:

1. Pločice dobijene sečenjem stare cigle sa spoljnih zidova.
2. Fosilne ciglene pločice dobijene sečenjem stare cigle sa unutrašnjih zidova.
3. Pločice dobijene sečenjem stare krovne ploče (dvostruko pečene), koje poseduju veliku tvrdoću i otporne su na vremenske prilike.
Neophodno je obratiti pažnju na posebne uglove, za pločice brojeva 1 i 2, bez kojih precizna instalacija tj. ugrađivanje nije moguće.

Postavljanje uglova daje efekat prave cigle, iako je to samo pločica od cigle koja ne zauzima veliki prostor i nije teška.

Pre postavljanja

Uverite se da je radna površina potpuno čista, da nije masna i da nema prašine. Ukoliko želite da ih postavite na spoljne zidove, neophodno je da koristite vodootporni lepak koji je otporan na niske temperature i smrzavanje.

Postupak slaganja

1. Pre početka rada, pored alata, obezbedite dovoljnu količinu cigle, kako bi sve bile iz iste proizvodne linije. Zbog prirode proizvodnog procesa, koji podrazumeva ručnu selekciju i pečenje, dešava se da postoji određena varijacija u boji, među proizvodima iz iste linije. Zbog toga preporučujemo da tokom rada i ređanja uzimate pločice iz različitih kutija.

2. Takođe, može doći i do minimalnog odstupanja u dimenzijama ručno rađenih cigli. Kako bite bili sigurni, uzmite 10 ciglanih pločica različitih slojeva iz kutije i poređajte ih jedna na drugu. Izmerite ukupnu visinu i podelite je sa 10. Na isti način, samo horizontalno, ponovite proces da biste dobili prosečnu dužinu.

3. Sertechnics preporučuje upotrebu SRT 101 lepka, koji je fleksibilan i vodootporan. Lepak treba da bude u skladu sa CE EN 12004 standardom. Ovaj tip cementnog lepka pogodan je za postavljanje pločica na beton, kao i na ciglani zid. Za zidove napravljene od drugih materijala, kao što su metal ili drvo, može biti potrebe za korišćenje drugog lepka.
Cementni lepak postavite na zid i raporedite ga ravnomerno po celoj radnoj površini pomoću odgovarajućeg alata.

4. Budite sigurni da pločice postavljate horizontalno. Ako stavljate pločice na sam ugao, počinjete slaganje od ugla. Važno je da ostavite prostor za spojeve 10-12mm.

5. Prilikom postavljanja pločica na zid, lepak nanesite prvo na radnu površinu, zatim na pločicu, koju ćete zatim pozicionirati i blago pritisnuti na nekoliko sekundi, kako bi se brže i bolje zalepila.

6. Fugne/ spojeve radi osoba specijalizovana za to. Debljinu odredite sami. Standardna je 10-15mm. Ukoliko želite da radite bez tzv.spojeva ili fungi, imajte na umu da vam je potrebna veća količina pločica, okvirno za 10-25%.

7. Nakon sušenja spojeva dobro očistite ciglani zid. Ukoliko želite da zaštitite preporučujemo Sertechnics premaz SRT 01 (pakovanje 1l) i SRT 02 (pakovanje 10l). Ovi premazi dodatno štite ciglu i ne menjaju njen izgled (ne daju sjaj ni plastičan izgled).

Ukoliko želite da obojite zid u drugu boju ili nijansu – koristite akrilnu boju ili boju za beton. Preporučujemo upotrebu kompresora za bojenje, posebno kada se radi o ručno obrađenoj cigli.

Ako ste sve uradili po propisima, konačni rezultat bi trebalo da izgleda ovako:

Vrhunski kvalitet i dizajn obnovljivi materijali

© 2017 SERTECHINCS. All rights reserved